Tien films met minimale locaties

Door trosens op zaterdag 9 juli 2011 16:20 - Reacties (39)
Categorie: Film, Views: 6.630

Na het zien van de uitstekende film 12 Angry Men, wat zich uitsluitend op 1 locatie afspeelt, ging ik op zoek naar andere films met minimale locaties.

Het gegeven 'minimale locaties' resulteert vaak in claustrofobische films, waarbij de regisseur, crew en cast tot het uiterste gaan om de spanning op te laten lopen.

Dit heeft tot uitdagende en vernieuwende films geleid, die vaak erg geloofwaardig aan voelen omdat ze zich meestal over een korte tijdsspanne afspelen. Toch heeft dit ook beduidend mindere films opgeleverd, die teveel als een theaterstuk aanvoelen om van een geslaagde film te spreken.

Hier een lijst van tien films die zich op minimale locaties afspelen:

Dial M For Murder (1954)

Regie: Alfred Hitchcock

Deze thriller van de Master of Suspense speelt zich af in slechts een handjevol scènes in een appartement van een getrouwd stel. Het heeft een typische Hitchcock plot; een man beraamt op perfecte wijze de moord op zijn eigen vrouw.

Knife in the Water (1962)

Regie: Roman Polanski
Polanski's karakterstudie over een jong rijk stel dat een weekend in hun jacht op stap gaat, is niet zo bekend als The Pianist of Chinatown. Toch doet de film nauwelijks onder voor deze films omdat Polanski laat zien hoe je met zo weinig middelen (drie acteurs en een zeilboot) een zeer geslaagde psychologische thriller kunt maken die geen moment verveelt.

The Breakfast Club (1985)

Regie: John Hughes

De nerd, de yup, de pestkop, de stoere jongen, de alternatieveling, het zijn allemaal archetypische karakters in John Hughes' verfilming van Amerikaanse tienercultuur, het genre waarbinnen hij het liefst werkte. Om de invloed van de middelbare school op ieders leven nog duidelijker naar voren te brengen, liet hij de film zich volledig in een schoolkantine en de ruimten eromheen afspelen. Vaak geïmiteerd, maar The Breakfast Club blijft zijn imitaties makkelijk voor door het briljante script van de hand van Hughes zelf.

Lifeboat (1944)

Regie: Alfred Hitchcock

In het openingsshot zien we een boot langzaam zinken en dwaalt de camera langs een hoop rommel in het water naar een reddingsboot. Dit is de setting waarin de rest van de film zich vervolgens volledig afspeelt. Het is een gewaagd Hitchcock experiment uit het begin van een experimenteel tijdperk uit zijn carrière. Zo had hij vlak daarvoor nog een samenwerking met Salvador Dali en bleef hij vernieuwende projecten aangaan, die na zijn breken met producer David O. Selznick alleen maar gewaagder werden.

Dogville (2003)
Regie: Lars von Trier
Op misschien wel de meest minimalistische set uit de recente filmgeschiedenis laat Von Trier ons alleen met de acteurs, maar herinnert hij ons ook constant op Brechtiaanse wijze aan het feit dat we naar iets artificieels zitten te kijken. Het levert een bijzonder dubbelzinnig werk op waarbij je nog nooit eerder drie uur zo gefascineerd naar een parkeerplaats in een Zweedse studio met een paar acteurs kon kijken.

The Lower Depths (1957)

Regie: Kurosawa Akira

Het Russische theaterstuk van Maxim Gorky verplaatst naar het armoedige Edo tijdperk in de Japanse geschiedenis; dat kan nooit vrolijke cinema opleveren. Toch zit Kurosawa's existentialistische adaptatie vol zang en grappige woordenwisselingen tussen bedelaars, hoeren en andere armoedzaaiers. Het resultaat is geniaal ensemble acteerwerk, gefilmd in lange statische shots op een fraai vormgegeven set, die ons vanwege zijn beperkte locatie alleen op spel, camerawerk en set, de meest elementaire aspecten van cinema laat concentreren.

Rope (1948)

Regie: Alfred Hitchcock

Hitchcock bleef experimenteren in de jaren 40 met langere shots, en kwam daardoor op het idee om een film in 1 shot te maken. Omdat dit technisch nog niet mogelijk was, (maar inmiddels wel, zoals bewezen met Russian Ark) kruipt de camera naar verschillende donkere plekken om van film te verwisselen. De meubels en decor gingen voor gemak op wieletjes en er werd uiteraard veel gerepeteerd. Verder heeft de film alles wat Hitchock nodig heeft om een suspensvolle film te maken: een appartement, een lijk en James Stewart.

Buried (2010)

Regie: Rodrigo Cortés

Ryan Reynolds speelt Paul Conroy, een man die wordt opgesloten in een grafkist in een woestijn in Irak. Het enige wat hij bij zich heeft is een mobieltje, een aansteker en een mes. In de film zien we niet alleen één locatie, maar ook alleen één acteur.

Rear Window (1954)

Regie: Alfred Hitchcock

Weinig regisseurs durven zoveel risico te nemen als Alfred Hitchcock. Je maakt je hoofdpersoon immobiel, geeft hem slechts een camera met zoomlens, laat het hele verhaal zich afspelen in slechts één appartementencomplex en maakt vervolgens een van de invloedrijkste films uit de filmgeschiedenis. Het is de combinatie van charismatische acteurs, een gigantische studioset en juist al die beperkingen waarmee Hitchock wel raad weet om zijn zoveelste whodunit gelaagder te maken dan al zijn eerdere films.

12 Angry Men (1957)

Regie: Sidney Lumet

Sidney's Lumet's kritiek op het Amerikaanse jury rechtssysteem speelt zich volledig af in een jurykamer waar over het vonnis in verband met een moord beraadslaagd wordt. Henry Fonda is de man die iedereen in de kamer, maar ook de kijker, steeds weer doet twijfelen en ervoor zorgt dat iedereen de situatie steeds opnieuw weer moet beoordelen. Ook is het bijzonder dat de film zo goed als volledig in real time afspeelt.

Welke films heb ik over het hoofd gezien?

Volgende: The Dark Knight Rises teaser trailer a.s. vrijdag? 07-'11 The Dark Knight Rises teaser trailer a.s. vrijdag?
Volgende: 21 augustus eerste Avatar beelden in bios 08-'09 21 augustus eerste Avatar beelden in bios

Reacties


Door Tweakers user sinner2stroke, zaterdag 9 juli 2011 16:33

the killing room
Cube
unthinkable

Deze horen hier ook wel bij denk ik. Lekker genre!

Door Tweakers user GemengdeDrop, zaterdag 9 juli 2011 16:38

phone booth (farrell) ?
alles in een kamer van 1-bij-1.
Nouja. Bijna alles dan.

Door Tweakers user citruspers, zaterdag 9 juli 2011 17:11

Man from Earth (naar het boek van Jerome Bixby) speelt zich grotendeels af in 1 kamer. Goeie film.

Door Tweakers user boombes, zaterdag 9 juli 2011 17:19

hoewel het niet in 1 kamer afspeelt is er wel veel in het pakhuis te doen :)

vind dat die erbij hoort: Reservoir dogs


Door Tweakers user trosens, zaterdag 9 juli 2011 18:05

boombes schreef op zaterdag 09 juli 2011 @ 17:19:
hoewel het niet in 1 kamer afspeelt is er wel veel in het pakhuis te doen :)

vind dat die erbij hoort: Reservoir dogs
Geloof dat de overige scenes ook allemaal flashbacks zijn?

Aan de ene kant bevat Cube maar 1 kamer (waarin ze het opgenomen hebben en laten lijken dat het meerdere kamers zijn) en aan de andere kant komen de personages in heel veel kamers.

Door Tweakers user bassie, zaterdag 9 juli 2011 18:12

Je vergeet 'de titanic' ;)

Maar mooi lijstje :)

Door Tweakers user Termi, zaterdag 9 juli 2011 18:14

bassie schreef op zaterdag 09 juli 2011 @ 18:12:
Je vergeet 'de titanic' ;)

Maar mooi lijstje :)
Die vertrekken van de kade tot New York en nog eens de introscene uit de jaren 90. Denk eerder Rec of Saw I?


Door Tweakers user diedazz, zaterdag 9 juli 2011 18:39

Synecdoche, gefilmd in 1 hangar in new york!

Door Tweakers user Wildfire, zaterdag 9 juli 2011 18:49

Panic Room (http://www.imdb.com/title/tt0258000/combined) met Jodie Foster. Speelt zich grotendeels af in de "panic room" en het huis zelf.

Door Tweakers user Forsith, zaterdag 9 juli 2011 19:37

Saw I, het meeste speelt zich af in dezelfde ruimte (ondanks dat er dus wel meerdere locaties zijn).

Inkoppertje: Das Boot -> (vrijwel) 3 uur lang in 1 onderzeeër. Geldt overigens voor wel meer onderzeeër films (Hunt for the Red October e.d)

Door Tweakers user Hakker, zaterdag 9 juli 2011 20:10

1408 speelt ook grotendeels af in 1 hotel kamer.

Door Tweakers user Kosty, zaterdag 9 juli 2011 20:20

Paranormal Activity ? :)

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 9 juli 2011 20:53

sinner2stroke schreef op zaterdag 09 juli 2011 @ 16:33:
the killing room
Cube
unthinkable

Deze horen hier ook wel bij denk ik. Lekker genre!
Cube was eigenlijk ook het eerste wat in me opkwam. Cube 2 deed het zelfs nog beperkter aangezien alle ruimtes daar hetzelfde leken. Spijtig genoeg is de belangrijkste vraag daar nooit beantwoord. Wat gebeurt er als je ja antwoord bij de uitgang?

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 9 juli 2011 20:55

Btw, er was enkele jaren terug ook een film, gelijkaardig aan lifeboat, waarbij een echtpaar vergeten word bij het duiken, ze drijven de hele nacht rond in zee. Is geloof ik zelfs een sequel op gemaakt geweest.

Door Tweakers user CabezaDelZorro, zaterdag 9 juli 2011 21:39

citruspers schreef op zaterdag 09 juli 2011 @ 17:11:
Man from Earth (naar het boek van Jerome Bixby) speelt zich grotendeels af in 1 kamer. Goeie film.
Hier dacht ik ook direct aan, zeker een aanrader.

Door Tweakers user Herko_ter_Horst, zaterdag 9 juli 2011 22:13

Forsith schreef op zaterdag 09 juli 2011 @ 19:37:
Saw I, het meeste speelt zich af in dezelfde ruimte (ondanks dat er dus wel meerdere locaties zijn).

Inkoppertje: Das Boot -> (vrijwel) 3 uur lang in 1 onderzeeër. Geldt overigens voor wel meer onderzeeër films (Hunt for the Red October e.d)
The Hunt for Red October speelt zich op wel meer lokaties af. Sowieso op meerdere onderzeeërs, maar ook in Washington en Moskou.

Door Tweakers user Raven, zaterdag 9 juli 2011 22:14

Blokker_1999 schreef op zaterdag 09 juli 2011 @ 20:55:
Btw, er was enkele jaren terug ook een film, gelijkaardig aan lifeboat, waarbij een echtpaar vergeten word bij het duiken, ze drijven de hele nacht rond in zee. Is geloof ik zelfs een sequel op gemaakt geweest.
- http://www.imdb.com/title/tt0374102/
- http://www.imdb.com/title/tt0470055/

?

Door Tweakers user himlims_, zaterdag 9 juli 2011 22:26

cube :N neej die behoort niet in een top-lijst, behalve van top-slechtste films

Door Tweakers user sinner2stroke, zaterdag 9 juli 2011 23:17

a) smaak
b) niet de vraag

Door Tweakers user YopY, zaterdag 9 juli 2011 23:25

Moon hoort wat mij betreft ook in het rijtje thuis. Zijn wel twee locaties voor zover ik me kan herinneren (de maanbasis en erbuiten), maar het minimalistische blijft wel doordat er maar één acteur is (plus wat heel erg kleine rollen en een ode aan HAL). Goeie film, overigens.

Door Tweakers user vanaalten, zaterdag 9 juli 2011 23:57

'Dead Calm' met Nicole Kidman. Vrijwel volledig op een zeilboot, en behoorlijk spannend.

'Hard Candy'. Thriller op vrijwel 1 locatie (huis van een pedo(?)) en ook maar een paar acteurs.

Aanraders, allebei!


Door Tweakers user Simball, zondag 10 juli 2011 03:11

Ik zag hem al voorbij komen, maar ik moest direct denken aan "The man from earth", brilliante film http://www.imdb.com/title/tt0756683/

Door Tweakers user elmoxx, zondag 10 juli 2011 08:59

Ik dacht ook direct aan Phone booth. En natuurlijk resevoir dogs. Grappig dat je hier een lijst voor opstelt.

Door Tweakers user DeX, zondag 10 juli 2011 09:38

Deze is heel erg goed! Vooral als je op zoek bent naar one-spot movies met inhoud.


Door Tweakers user BrainCrash, zondag 10 juli 2011 11:28

Ik heb er ook een paar:

The Others - thriller met Nicole Kidman, in een mysterieus oud landhuis

En ook op één locatie, maar niet claustrofibisch en niet echt minimalistisch:
The Terminal - met Tom Hanks op een international airport terminal

Door Tweakers user Worran, zondag 10 juli 2011 11:37

hostage , met onze keiharde held bruce willis!


daylight , met sylvester stallone

Door Tweakers user itsalwaysme, zondag 10 juli 2011 12:56

Clerks - Vooral in een quickstop
Clerks 2 - vooral in een fastfood restaurant. Al is het er daar wel wat scenes erbuiten.

Door Tweakers user zkiwi, zondag 10 juli 2011 13:09

Maléfique - speelt zich op ca. 5 min na helemaal af in een franse cel.

Door Tweakers user Compunologist, zondag 10 juli 2011 15:19

The Parlor (2001)

(Speelduur: 11 minuten)


Door Tweakers user markvt, zondag 10 juli 2011 16:12

Film: Open Water

Echt een waardeloze film waar je ze nagenoeg alleen in het water ziet dobberen.

Scene 1 : hotel
Scene 2 : water opvaren
Scene 3 t/m een na laatste : in water drijven
Scene laatst : een haai opensnijden die ze mogelijk heeft opgegeten

Qua budget moet dit niets gekost hebben 98% van de film is in het water drijven.
http://www.imdb.com/title/tt0374102/

Echt dat die film een 59 krijgt op imdb is ongelofelijk. De intro zegt het al:
Based on the true story of two scuba divers accidentally stranded in shark infested waters after their tour boat has left.

Daarna worden ze opgegeten en is de film klaar :D

Door Tweakers user Remz, zondag 10 juli 2011 16:28

markvt schreef op zondag 10 juli 2011 @ 16:12:
Film: Open Water

Echt een waardeloze film waar je ze nagenoeg alleen in het water ziet dobberen.

Scene 1 : hotel
Scene 2 : water opvaren
Scene 3 t/m een na laatste : in water drijven
Scene laatst : een haai opensnijden die ze mogelijk heeft opgegeten

Qua budget moet dit niets gekost hebben 98% van de film is in het water drijven.
http://www.imdb.com/title/tt0374102/

Echt dat die film een 59 krijgt op imdb is ongelofelijk. De intro zegt het al:
Based on the true story of two scuba divers accidentally stranded in shark infested waters after their tour boat has left.

Daarna worden ze opgegeten en is de film klaar :D
Die wou ik ook net opnoemen. Wat een waardeloze film is dat! Maar chapeau dat je daar 100x je budget mee kan ophalen.

Door Tweakers user hyptonize, zondag 10 juli 2011 18:14

Ben ik de enige die aan The Shawshank Redemption moest denken? Het grootste deel speelt zich toch wel in de gevangenis af.

Door Tweakers user afraca, zondag 10 juli 2011 19:57

Nu is de grens wel heel vaag aan het worden, als we The Shawshank Redemption al gaan nomineren. Dogville <3

Door Tweakers user Domino, maandag 11 juli 2011 11:12

Phone booth Liberty stands still

Verder was Cube best meesterlijk.

Reageren is niet meer mogelijk