Meningen Cloud Atlas lopen uiteen

Door trosens op vrijdag 9 november 2012 14:11 - Reacties (1)
Categorie: Film, Views: 3.173

De meningen zijn verdeeld over de film Cloud Atlas, gemaakt door The Matrix regisseurs samen met regisseur Tom Tykwer.

Filmjournalist Roger Ebert noemt het "een van de meest ambitieuze films ooit gemaakt" en het wordt tevens een van de belangrijkste films van dit jaar genoemd, al zien anderen het als een mislukking: "een unieke en totaal ongeëvenaarde ramp" (Slant Magazine).

Dat het een bijzonder project is staat in ieder geval vast. De verfilming van de bestseller van David Mitchell vertelt zes verhalen die zich in een verschillende tijd en op verschillende plaatsen afspelen en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Ieder verhaal heeft zijn eigen tijdsgeest en bijpassend taalgebruik en acteurs spelen meerdere personages in de verhalen. Zo speelt acteur Hugo Weaving (The Matrix) maar liefst zes verschillende rollen. Acteur spelen ook personages van een ander geslacht of ras. Andere acteurs in de film zijn Tom Hanks, Halle Berry, Ben Whishaw, Hugh Grant en Susan Sarandon.

Ondanks dat de film Engels gesproken is, betreft het een Duitse productie en met een budget van 100 miljoen dollar is het de duurste Duitse film ooit.

Een Nederlandse recensie is te lezen op MovieScene. Ik ben erg benieuwd wat andere recensies over deze bijzondere film gaan zeggen.

Cloud Atlas draait vanaf 29 november 2012 in de bioscoop.

The Dark Knight Rises teaser trailer a.s. vrijdag?

Door trosens op zondag 10 juli 2011 17:55 - Reacties (6)
Categorie: Film, Views: 4.732

Kunnen we a.s. vrijdag kijken naar een eerste teaser trailer van The Dark Knight Rises? Volgens de website Superhero Hype zullen bioscoopbezoekers een teaser van 93 seconden te zien krijgen voor de film Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2.

Als dat waar is, is het natuurlijk nog de vraag of wij de teaser ook in Nederland voor Potter krijgen. De beelden zullen ongetwijfeld ook op internet belanden. Zou het weer een teaser zijn waarin je eigenlijk niets ziet zoals bij The Dark Knight of krijgen we meer onder ogen?

Voordat het zover is dat we de film ook daadwerkelijk kunnen zien is het alweer juli 2012.

Met of zonder trailer van de nieuwe Batman, ik zit dit weekend in ieder geval bij Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2. De eerste berichten zijn in ieder geval positief. Een The Dark Knight Rises teaser erbij zou een mooie bonus zijn!

Update: de eerste teaser poster is er al.

Tien films met minimale locaties

Door trosens op zaterdag 9 juli 2011 16:20 - Reacties (39)
Categorie: Film, Views: 6.631

Na het zien van de uitstekende film 12 Angry Men, wat zich uitsluitend op 1 locatie afspeelt, ging ik op zoek naar andere films met minimale locaties.

Het gegeven 'minimale locaties' resulteert vaak in claustrofobische films, waarbij de regisseur, crew en cast tot het uiterste gaan om de spanning op te laten lopen.

Dit heeft tot uitdagende en vernieuwende films geleid, die vaak erg geloofwaardig aan voelen omdat ze zich meestal over een korte tijdsspanne afspelen. Toch heeft dit ook beduidend mindere films opgeleverd, die teveel als een theaterstuk aanvoelen om van een geslaagde film te spreken.

Hier een lijst van tien films die zich op minimale locaties afspelen:

Dial M For Murder (1954)

Regie: Alfred Hitchcock

Deze thriller van de Master of Suspense speelt zich af in slechts een handjevol scènes in een appartement van een getrouwd stel. Het heeft een typische Hitchcock plot; een man beraamt op perfecte wijze de moord op zijn eigen vrouw.

Knife in the Water (1962)

Regie: Roman Polanski
Polanski's karakterstudie over een jong rijk stel dat een weekend in hun jacht op stap gaat, is niet zo bekend als The Pianist of Chinatown. Toch doet de film nauwelijks onder voor deze films omdat Polanski laat zien hoe je met zo weinig middelen (drie acteurs en een zeilboot) een zeer geslaagde psychologische thriller kunt maken die geen moment verveelt.

The Breakfast Club (1985)

Regie: John Hughes

De nerd, de yup, de pestkop, de stoere jongen, de alternatieveling, het zijn allemaal archetypische karakters in John Hughes' verfilming van Amerikaanse tienercultuur, het genre waarbinnen hij het liefst werkte. Om de invloed van de middelbare school op ieders leven nog duidelijker naar voren te brengen, liet hij de film zich volledig in een schoolkantine en de ruimten eromheen afspelen. Vaak geïmiteerd, maar The Breakfast Club blijft zijn imitaties makkelijk voor door het briljante script van de hand van Hughes zelf.

Lifeboat (1944)

Regie: Alfred Hitchcock

In het openingsshot zien we een boot langzaam zinken en dwaalt de camera langs een hoop rommel in het water naar een reddingsboot. Dit is de setting waarin de rest van de film zich vervolgens volledig afspeelt. Het is een gewaagd Hitchcock experiment uit het begin van een experimenteel tijdperk uit zijn carrière. Zo had hij vlak daarvoor nog een samenwerking met Salvador Dali en bleef hij vernieuwende projecten aangaan, die na zijn breken met producer David O. Selznick alleen maar gewaagder werden.

Dogville (2003)
Regie: Lars von Trier
Op misschien wel de meest minimalistische set uit de recente filmgeschiedenis laat Von Trier ons alleen met de acteurs, maar herinnert hij ons ook constant op Brechtiaanse wijze aan het feit dat we naar iets artificieels zitten te kijken. Het levert een bijzonder dubbelzinnig werk op waarbij je nog nooit eerder drie uur zo gefascineerd naar een parkeerplaats in een Zweedse studio met een paar acteurs kon kijken.

The Lower Depths (1957)

Regie: Kurosawa Akira

Het Russische theaterstuk van Maxim Gorky verplaatst naar het armoedige Edo tijdperk in de Japanse geschiedenis; dat kan nooit vrolijke cinema opleveren. Toch zit Kurosawa's existentialistische adaptatie vol zang en grappige woordenwisselingen tussen bedelaars, hoeren en andere armoedzaaiers. Het resultaat is geniaal ensemble acteerwerk, gefilmd in lange statische shots op een fraai vormgegeven set, die ons vanwege zijn beperkte locatie alleen op spel, camerawerk en set, de meest elementaire aspecten van cinema laat concentreren.

Rope (1948)

Regie: Alfred Hitchcock

Hitchcock bleef experimenteren in de jaren 40 met langere shots, en kwam daardoor op het idee om een film in 1 shot te maken. Omdat dit technisch nog niet mogelijk was, (maar inmiddels wel, zoals bewezen met Russian Ark) kruipt de camera naar verschillende donkere plekken om van film te verwisselen. De meubels en decor gingen voor gemak op wieletjes en er werd uiteraard veel gerepeteerd. Verder heeft de film alles wat Hitchock nodig heeft om een suspensvolle film te maken: een appartement, een lijk en James Stewart.

Buried (2010)

Regie: Rodrigo Cortés

Ryan Reynolds speelt Paul Conroy, een man die wordt opgesloten in een grafkist in een woestijn in Irak. Het enige wat hij bij zich heeft is een mobieltje, een aansteker en een mes. In de film zien we niet alleen één locatie, maar ook alleen één acteur.

Rear Window (1954)

Regie: Alfred Hitchcock

Weinig regisseurs durven zoveel risico te nemen als Alfred Hitchcock. Je maakt je hoofdpersoon immobiel, geeft hem slechts een camera met zoomlens, laat het hele verhaal zich afspelen in slechts één appartementencomplex en maakt vervolgens een van de invloedrijkste films uit de filmgeschiedenis. Het is de combinatie van charismatische acteurs, een gigantische studioset en juist al die beperkingen waarmee Hitchock wel raad weet om zijn zoveelste whodunit gelaagder te maken dan al zijn eerdere films.

12 Angry Men (1957)

Regie: Sidney Lumet

Sidney's Lumet's kritiek op het Amerikaanse jury rechtssysteem speelt zich volledig af in een jurykamer waar over het vonnis in verband met een moord beraadslaagd wordt. Henry Fonda is de man die iedereen in de kamer, maar ook de kijker, steeds weer doet twijfelen en ervoor zorgt dat iedereen de situatie steeds opnieuw weer moet beoordelen. Ook is het bijzonder dat de film zo goed als volledig in real time afspeelt.

Welke films heb ik over het hoofd gezien?

21 augustus eerste Avatar beelden in bios

Door trosens op donderdag 13 augustus 2009 14:07 - Reacties (5)
Categorie: Film, Views: 4.154

Er is een flinke hype rondom de nieuwe film van James Cameron Avatar. Niet alleen door de media, maar ook andere regisseurs hemelen de film op.

Zo noemt Steven Spielberg het “the biggest 3D live-action film ever”. 21 augustus kunnen we zelf een eerste indruk krijgen van deze 3D film door zo'n 15 à 20 minuten van de film te bekijken.

Dit kan gratis in twee bioscopen: Utopolis in Almere en CineMec in Ede. Zie de officiële site voor meer informatie of hier meer informatie over de film.

Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de eerste beelden!

Mijn film vertoond op het Film Front Festival

Door trosens op dinsdag 15 januari 2008 22:30 - Reacties (4)
Categorieën: Film, Overig, Views: 3.730

Goed nieuws, mijn film is geselecteerd voor vertoning op de 'dag van de korte film', onderdeel van het Film Front Festival. Nou lag mijn filmpje al weer een tijd op de plank dus was het tijd om hem af te stoffen.

Het gaat om 'Stained' een korte stopmotion-film van acht minuten, waarin het verhaal verteld wordt van een echtpaar dat intrekt in een oude kerk. Ze willen de kerk opknappen om uiteindelijk hier te kunnen preken. Het grootste glas in lood raam uit de kerk lijkt de man aanwijzingen te geven over de dood van hun kind.

http://tweakers.net/ext/f/WuAunOEC8B7SOl5ezVpp5cvc/full.jpg

Stopmotion is de techniek waarbij een pop in een bepaalde houding neergezet wordt en met de camera wordt hiervan een foto geschoten. Vervolgens wordt de houding van het figuur een fractie veranderd en wordt er opnieuw één foto geschoten. Als dit herhaaldelijk wordt gedaan en de beelden achterelkaar gezet worden lijkt het alsof het voorwerp uit zichzelf beweegt. Een hels karwei dus :-) De film is overigens het product van een onderzoek naar de vertaling van game suspense naar film.

De techniek werd vroeger vaak gebruikt voor special-effects in films, maar is met de komst van digitale effecten redelijk achterhaalt. Tegenwoordig wordt stopmotion veel gebruikt voor kinderseries en liet regisseur Tim Burton zich ook niet tegenhouden om er twee films mee te maken, namelijk: The Nightmare Before Christmas en The Corpse Bride.

Stained zit in het eerste fictie filmblok wat om twaalf uur begint. De dag van de korte film vindt plaats in het Gorcums Museum aan de Grote Markt 17 te Gorinchem op zaterdag 19 januari. Het Film Front Festival gaat de 17 januari van start.

Mijn vorige korte film 'Dial' is op YouTube te bekijken.